maandag 22 april 2013

Doe-het-zelver #7: Siliconen mallen


Deze keer een super eenvoudige doe-het-zelver, maar het is er wel één met heel veel mogelijkheden!


1. Wat heb je nodig? Slechts drie dingen: een weegschaal, siliconen 'silli' (bestaat uit 2 delen) en voorbeeldfiguurtjes.
2. Weeg gelijke hoeveelheden van deel A en deel B af. De hoeveelheid hangt af van de grootte van je voorbeeldfiguurtje.
3. Mix de 2 delen totdat je geen aparte witte/groene kleur meer ziet. Volgens de instructies meegeleverd bij de siliconen heb je vanaf nu 10 minuten om de mallen af te werken.
4. Leg je voorbeeldfiguren op een vlak oppervlak.
5. Duw de siliconen rond de vormpjes. Zorg er zeker voor dat de siliconen in alle hoekjes is geduwd!
6. Voilà! Na 2 tot 3 uur zijn de mallen hard, maar ik laat ze voor de zekerheid nog een aantal dagen uitwerken! Dit is ook zeker belangrijk wanneer je de mallen voor voedingsmiddelen gaat gebruiken. Als je niet zo lang kan wachten dan kan je de mallen ook laten uitharden in de oven (100°C).

Ik heb de mallen enkel al gebruikt om fimo-decoraties te maken. Deze decoraties kunnen dan verwerkt worden tot leuke juwelen zoals hieronder. Soms krijg ik de fimo gemakkelijk uit de mal, maar bij roosjes is dit moeilijker. Daarom laat ik de mal (met fimo in) meebakken in de oven vooraleer ik de decoratie eruit haal. Enkel de kleur verandert een beetje maar voor de rest blijft de mal hetzelfde!


Daarnaast kunnen de mallen ook gebruikt worden voor suikerpasta, chocolade, zeep, etc. Hier heb ik wel nog geen ervaring bij.

Tips: de kneedbare siliconen om de mallen te maken kocht ik via de website van Sillis. Meer verkooppunten kan je vinden op de website van Sillicreations.
Bij mij eerste poging had ik eerst de siliconen gelegd op een plat oppervlak en daarna mijn figuur er ingeduwd. Dit gaat ook, maar het wordt dan moeilijker om een mooi vlak figuurtje eruit te halen. Dus best eerst figuurtje neerleggen en dan de siliconen er rond vormen.

1 opmerking: