zaterdag 8 februari 2014

Upcycling: kroonkurkmagneten

Ik vind het altijd een leuk idee om dingen te hergebruiken en een nieuwe functie te geven. Daarom ga ik vanaf nu proberen om elke maand aan de slag te gaan met oude(re) spullen, spullen die normaal worden weggegooid, etc. om dan hier iets leuks van te maken. Vandaag ga ik van start met het maken van magneten van kroonkurken. Wat heb ik hiervoor gebruikt?
- Kroonkurken
- Verf (optioneel)
- Kleine foto's
- Dun karton (vb. achterkant notitieblok)
- Hobbylijm
- Lijm/vernis (Diamond Glaze)
- Magneten/magneettape

De eerste stap is het selecteren van je kroonkurken. Voor de gemakkelijkheid zoek je in je verzameling best naar de minst geplooide dopjes. Hoe rechter, hoe beter! Vervolgens dien je te beslissen of je de toekomstige magneten wil verven of niet. Wil je ze graag verven dan zijn er waarschijnlijk betere manieren om dit te doen dan hoe ik het gedaan heb. Ik ken absoluut niets van verven en meestal gebruik ik iets dat gewoon in de kelder staat (en goed vooruit gaat). Jullie mogen dus altijd tips geven! Maar dus...ik heb zwarte acrylverf gebruikt in een spuitbus en dan in een goed verluchte ruimte verschillende laagjes over elkaar gespoten met telkens een korte droogtijd tussen. Ik heb de kroonkurken in een hoge doos gelegd zodat de vloer niet vuil kon worden tijdens het spuiten. In het begin hechtte de verf precies niet zo goed, maar het kwam uiteindelijk wel goed. Nu een laagje grondverf kan nooit kwaad!
Terwijl je kroonkurken drogen, kan je de foto's kiezen en printen. Ik heb voor de zekerheid de fotootjes geplastificeerd omdat ik niet wist hoe de lijm/vernis (hierover later meer), die op waterbasis is, zou reageren met de inkt. Vervolgens moet je de foto's nog op maat knippen. De maat bepaal je met een ongeverfde kroonkurk. Met die kroonkurk kan je ook meteen cirkeltjes tekenen op het dunne karton. Deze karton dient om het kunststof ringetje in de kroonkurk te bedekken, want ik had schrik dat dit doorheen de foto zou drukken. Wanneer de kroonkurken droog zijn, lijm je eerst het karton en daarna de foto erin. Kijk wel eerst dat alle cirkeltjes de juiste grootte hebben. Bij deze stap is een beetje geduld wel handig!
                                                       
En dan de laatste stapjes: het aanbrengen van de lijm/vernis en de magneetjes. Als lijm/vernis gebruik ik Diamond Glaze. Dit is een vrij vloeibare lijm op waterbasis die je gebruikt als dik vernislaagje. Direct na het aanbrengen is de lijm melkachtig van kleur, maar tijdens het drogen wordt deze transparant. Zoals je ziet op de foto hieronder kan je de lijm in een 'dik' laagje aanbrengen waardoor je een glasachtige finish krijgt. Eventuele luchtbelletjes kan je met een kopspeld doorprikken. De Diamond Glaze kocht ik op Ebay, maar ook op andere websites kan je deze kopen, vb. hier.
 
Na het drogen van de Diamond Glaze (+/- 12 uur) kan je de magneetjes aanbrengen. Ik gebruikte zelfklevende magneettape die ik kocht in een winkel in Nederland. Op internet zag ik dat je deze tape ook in de Hema kan kopen. Andere magneten zijn zeker een goed alternatief!
                                                     
Tips: zorg zeker dat je je kroonkurken min of meer vlak plooit/hamert/..., zo niet dan is de magneettape niet sterk genoeg om de kroonkurk te laten hangen.

Hebben jullie nog leuke upcycling idee├źn? 

2 opmerkingen: