vrijdag 23 november 2012

Doe-het-zelver #2: Juwelen van (oude) knopen

Doorheen de jaren heb ik verschillende (mooie) knopen verzameld. Die knopen zaten echter weggestopt in (weliswaar) een glazen pot, maar ik vond het toch zonde dat er verder niets meegedaan werd. Deze week besloot ik dan ook om met een aantal iets leuks te doen!1. In principe kan je verschillende soorten knopen omtoveren tot juweeltjes. De makkelijkste knopen om te gebruiken, zijn echter die met een vlakke achterkant. Hier zal de ringbasis/basis oorsteker makkelijker op te bevestigen zijn. 
2. Zit er toch een ijzeren haakje, knip het dan door. Dit zou normaal vrij gemakkelijk moeten gaan. Zit er een plastic haakje aan dan kan je dit ook zo kort mogelijk afknippen. De 'restjes' kan je gemakkelijk vlak vijlen.
3. Nu breng je de lijm aan op de knoop
4. Dan plaats je de ringbasis op de knoop en druk je het geheel stevig aan. Vervolgens laat je dit lang genoeg drogen. Deze droogtijd is afhankelijk van lijm tot lijm!
5. Een foto van de verschillende oorstekertjes die ik maakte! De werkwijze om deze maken is identiek aan die van de ringen. Enkel gebruik je hier de basis van oorstekertjes waarop je de knoop lijmt.
6. En van de ringen!

Deze oorbellen zijn mijn favoriete paar!

Tips: Voor mooie oude knopen kan je eens rondvragen bij je mama, oma, tante, etc! De ringbasis en de basis voor de oorstekertjes kan je vinden op verschillende plaatsen. Ik vond mijn spullen bij Veritas (http://www.veritas.eu). Ook De Banier (http://www.debanier.be/) heeft een sectie gewijd aan het maken van juwelen. Ook voor lijm zijn er verschillende mogelijkheden. Gebruik er steeds eentje die geschikt is voor metaal, plastic,... Vraag ook steeds na hoe de lijm opdroogt. Ik verkies namelijk dat  de lijm, eens opgedroogd doorschijnend is. De lijm die ik nu gebruik, vond  ik in een kralen-/stoffen-/hobbywinkel in Leuven (http://hexagoon.blogspot.be/).

4 opmerkingen:

 1. Echt een leuk idee!
  En inderdaad mijn mama heeft ook nog wel genoeg oude knopen ;)
  Lijkt me ook leuk als je stofknopen hebt en daar bijvoorbeeld nog extra kralen of pajetten op vast naait.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hey, heel mooi zeg! Zou je soms de naam van je lijm nog weten? Merciekes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De naam van de lijm die ik gebruik is Hasulith. Ik kocht lijm al eens in de Hexagoon (Leuven) en Perlestien (Hasselt). Online moet hij ook wel zeker te vinden zijn!

   Verwijderen