zaterdag 16 februari 2013

Doe-het-zelver #6: Kaarsen in kopjes

Een nieuwe diy! En het is er eentje waar ik al lang zelf naar uitkeek. Ik kocht de kopjes, de paraffine, wieken, etc. zelfs nog voor Kerstmis. Dus ik heb lang 'moeten' wachten. En nu ik ze eindelijk gemaakt heb, ben ik ook heel blij met het resultaat! Hieronder een niet zo korte beschrijving van de werkwijze.

Eerst is er het voorbereidende werk!

1. Doordat ik de wiek en de wieksteuntjes apart kocht, moesten deze nog 'in elkaar gezet' worden. Dit is vrij eenvoudig: eerst knip je een stukje wiek af naargelang de hoogte van je kopje. Neem ook telkens een aantal centimeters extra zodat je de wiek nog rond een (houten) stokje kan draaien/knopen.
2. Daarna schuif je de wiek in het steuntje en klem je de tip van het steuntje tegen elkaar.
3. Het geheel zet je vast in het midden van je kopje met wat kaarsvet. Wanneer dit vast staat dan kan je een knoopje in de wiek leggen, voor het aantrekken van de knoop schuif je er een stokje in (vb. satéprikker). De lengte van het stokje moet groter zijn dan de diameter van je kopje.
4. Ik vond het moeilijk om bij de werkwijze met het knoopje de juiste lengte te krijgen. Met een kleine wasknijper lukte dit mij beter!

Tip: Je kiest best het type wiek aan de hand van de doorsnede van je kopje/kaars. Ik had ook een kommetje met een diameter van 20 cm gevuld met kaarsvet en hierin een wiek geplaatst voor een kaars van 6 cm diameter. Bijgevolg smelt de kaars enkel rondom de wiek. Hierdoor komt er ook niet veel geur vrij! Bij het maken van de kaars heb ik hier niet bij stilgestaan, anders had ik er bijvoorbeeld twee of drie wieken in kunnen zetten. Maar zoals ze zeggen 'al doende leert men'.

Nu het echte werk!

1. Zet de twee kookpotten in elkaar en vul de grootste pot met water zodat de bodem van de kleinere pot in het water hangt. In de kleinere kookpot doe je de paraffine en de stearine, vandaar dat ik aanraad om een oude kookpot te gebruiken. Op deze manier wordt de paraffine en stearine au bain marie opgewarmd en gesmolten. Volgens mij is het niet noodzakelijk om de stearine te gebruiken, maar ze hebben mij verteld dat dan de verbranding van je kaars beter zal zijn. De verhouding paraffine/stearine staat op de verpakking vermeld.
2. Ik vond de kaarskleurstof vrij prijzig, vooral omdat ik verschillende kleuren wou en je telkens maar een beetje gebruikt. Uiteindelijk zou er dus toch een deel in de kast blijven liggen. Dus ik heb geëxperimenteerd met gekleurde theelichtjes. De theelichtjes heb ik eerst in kleinere stukjes gehakt om zo de wiek er uit te halen. Geleidelijk heb ik dan deze stukjes aan het smeltende mengsel toegevoegd totdat ik de juiste kleur had. Hou er ook rekening mee dat de kleur van je kaars lichter zal zijn wanneer het kaarsvet terug stolt. Geur kan je ook toevoegen aan je kaarsen door er etherische olie bij te doen!
3. Laat alles smelten tot een mooi doorschijnend geheel...
4. En giet het voorzichtig in je kopjes!
5. Laat daarna alles uitharden. Eens uitgehard dan kan je de stokjes er uithalen. De wiek knip je best wat korter tot op ongeveer 1-1,5 cm boven het kaarsvet.

Tip: Restjes van gesmolten kaarsvet kan je in een opengesneden brikverpakking gieten en laten uitharden. We hadden thuis maar één lege brikverpakking, dus ik gebruikte ook een flexibel plastic doosje van een afhaalmaaltijd. En ik vond het plastic doosje zelfs beter want het blokje kaarsvet ging er veel gemakkelijker uit dan bij de brikverpakking.
Om kalkvorming in de kookpot met water tegen te gaan, kan je altijd wat azijn bij het water voegen.

Het resultaat:

De kopjes met het bruine kaarsvet ruiken naar sinaasappel (etherische olie) en zijn gekleurd met 1 theelichtje. De kopjes met het groene kaarsvet ruiken naar appel (etherische olie) en werden gekleurd met 3 theelichtjes (de groene theelichtjes waren niet zo gepigmenteerd). De rode kaars ruikt naar jasmijn (etherische olie) en werd gekleurd met 1 rood theelichtje. De kopjes met het paarse kaarsvet werd gekleurd en gegeurd met restjes van een opgebrande lavendel geurkaars.

Nu enkel nog een plaatsje zoeken op mijn kamer. Gaat moeilijk worden, want alle kastjes staan al goed vol...


Tips: het materiaal om de kaars zelf te maken kocht ik allemaal in De Banier. De kopjes en de schoteltjes kocht in De Kringwinkel. Het is zeker de moeite om af en toe binnen te springen want de collectie aan kopjes verandert er zeer frequent!

Zoals altijd ben ik ook zeer benieuwd naar jullie creaties! Je mag foto's altijd naar mij mailen! Ook vragen zijn meer dan welkom!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten